JANEZ PRISTAVEC - MALI AKT

E2RD, Gosposka 34, Maribor

27. oktober 2016  -  6. februar  2017

 
 

Z naslovom Mali akt smo poimenovali razstavo serije slik modernističnih aktov pokojnega mariborskega slikarja Janeza Pristavca v mariborski urbani galeriji E2RD.

Koncept serije Mali akt je Pristavec idejno in likovno zasnoval že za časa študija na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani konec sedemdesetih. Prve enostavne skice se pojavijo leta 1976, dve leti pozneje pa nastanejo kompleksni risani likovni načrti za večje slike na platnu in papirju. Večino slik udejani leta 1978.  Prevladujočo tehniko akrilnih in oljnih barvkombinira z akvarelom. Dela izstopajo po premišljeni barvni in likovni kompoziciji, drzni risbi in dodelanih figurah ter že nakazujejo v prihodnje prevladujočo maniro v njegovih aktih, da upodobljenke praviloma rišebrez obraza, v intimnem okolju. Večina razstavljenih del v E2RD bo prvič na ogled, saj Pristavec te serije uradno ni nikoli razstavljal; skrita je bila globoko v njegovih arhivskih mapah. Kronološko sosledje, ki se je dalo razbrati iz dopisov in sama dodelanost slik pa pričajo, da ji je posvetil veliko časa in pozornosti.  

Razstava je uvod v retrospektivno serijo razstav del Janeza Pristavca, ki jih v letih 2017 in 2018 ob 10. obletnici slikarjeve smrti pripravlja Galerija Unuk.

Otvoritev razstave 27. 10. 2016 ob 18.00 v E2RDGosposka 34, Maribor; postavitev bo na ogled do 6. februarja 2017. 

 

Katalog

 
 

Razstavljena dela