JANEZ PRISTAVEC - WOMEN  

E2RD, Gosposka 34, Maribor

8. februar  -  8. marec  2017

 

Po razstavi Mali akt, tematsko nadaljujemo s serijo aktov v različnih tehnikah in pristopih, ki so sledile omenjeni seriji. Dela so izbor večih upodobitev motiva ženske, ki se ga je Pristavec občasno - vzporedno s širšimi ustvarjalnimi cikli - loteval vse do konca osemdesetih let. 

Grafike Dekle s petelinom, Dekle s petelinom na konju in Dekle skozi okno so nastale v obdobju, ko se je posvečal predvsem upodabljanju živali, kot so kuščarji, žabe in ribe v tehniki linoreza, lesoreza in suhe igle. Razstavljena dela so originalni odtisi iz tega obdobja;

Slike na platnu so iz širšega nabora podobnih del nastalih sredi osemdesetih let. Nasploh je akt pri Pristavcu v tem času nastajal predvsem na platnu v mešanih tehnikah, manj na papirju. Za številna platna so na vpogled skice, kjer premišljuje različne kompozicije in barvne kombinacije. Večji del začetka osemdesetih posveti popolnoma kromatičnemu abstraktnemu raziskovanju mariborske okolice, največkrat Meljskega hriba in Pohorja. Barvno drznost, ki jo uporablja pri pokrajinskih študijah, se da nedvomno prepoznati tudi v izdelanih aktih v tem obdobju. 

Barvne risbe iz konca osemdesetih let ponavljajo motiv in kompozicijo tistih iz konca sedemdesetih. Gre za model, ponavadi dekle zleknjeno ali sedeče, v bližini pa se vselej nahaja kompleksni šopek - simbol efemerne narave človeka. Ozadja in barvna soskladja elementov postajajo veliko bolj uravnotežena in podrobneje zložena, ter sploh pri poznejših slikah delujejo kot dinamični poganjalec na platnu. 

 

Razstavljena dela

 
 

Katalog

 
 

Spletne strani

 

www.e2rd.org

E2RD facebook

Mali akt v E2RD